Menu Sluiten

Wedstrijd deelname

Algemeen

Door de KC Gooi- en Eemland als ook door andere Kynologen clubs worden er jaarlijks in landelijk verband wedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden bestaan er op het gebied van ondermeer FCI Obedience, Agility en Flyball.

Voor deelname aan deze wedstrijden dien je in het bezit te zijn van:

1.  Hondenlogboek

Het Hondenlogboek heb je nodig voor wedstrijden alsmede voor officiële FCI Obedience examens. Kijk voor verdere informatie op de website van de Raad van Beheer en waar je ook het boekje kunt aanvragen: Hondenlogboek

2.  Startlicentie.

Wil je meedoen doen aan de wedstrijden, dan heb je tevens een startlicentie nodig  die je kan aanvragen of verlengen via de Raad van Beheer: Startlicentie

Deelname aan FCI Obedience wedstrijden

Vanaf dat je hond 8 weken is, kun je beginnen met het aanleren van Obedience (Gedrag en Gehoorzaamheid) oefeningen, met wedstrijden kun je beginnen wanneer je wilt en dus is 9 maanden geen echte uitzondering, al zullen de meeste honden pas met anderhalf jaar er klaar voor zijn. Via onze KC kun je examen doen voor de opvolgende diploma’s, maar je kunt ook op wedstrijden vanaf de Beginners je FCI Obedience diploma behalen. Hierna volgt dan automatisch FCI OB 1, OB 2 en als laatste OB 3, wat ook internationaal is en FCI Obedience heet.
Net als bij de diploma’s moet je dan minimaal 226 punten hebben behaald.
Om nu OB wedstrijden te gaan lopen, vraag je eerst een licentienummer aan bij Raad van Beheer, de overkoepelende vereniging, die deze wedstrijden organiseert, echter wel via onze KC.
Diverse verenigingen die bij de Raad van Beheer zijn aangesloten – dus ook rasverenigingen- en de diverse hondenverenigingen kunnen in de loop van het seizoen Selectiewedstrijden organiseren.
Op die wedstrijden behaal je dan punten en als je voldoet (dit jaar 9 wedstrijden lopen waarvan de 7 beste tellen), dan word je uitgenodigd door de Raad van Beheer om aan de Nederlandse Kampioenschappen mee te doen, mits het aantal punten uitgerekend over die 7 wedstrijden gemiddeld minimaal 226 per wedstrijd bedraagt (dus de punten van je 7 beste wedstrijden optellen en dan door 7 delen, dit moet uitkomen op 226 of hoger). Het seizoen begint na het NK, zo ongeveer eind september van ieder jaar. Je kunt aan zo ongeveer 15 selectiewedstrijden meedoen, verspreid over heel Nederland.
De deelnemers komen dus ook uit heel Nederland en soms een paar uit Duitsland en België, maar die laatsten kunnen zich niet kwalificeren voor het NK. Ook de Beginners niet.
Het is heel erg leuk om te doen en er heerst een ontspannen sfeer op de velden. De wedstrijden zijn allemaal buiten (behalve de eerste in januari) en starten om 09:00 uur, de secretariaten zijn open vanaf 08:00 uur. Inschrijven doe je per (giro)bank, op de website van de Raad van Beheer staat een wedstrijden lijst met alle gegevens. Je schrijft in met het licentie nummer, dan de naam van je hond en dan wat of hij/zij gaat lopen, dus OB 1-D (als je voor je diploma gaat) of OB 2-W (als je dit diploma al hebt).
Mocht je nog iets willen weten over het wedstrijd lopen in de Obedience dan kun je altijd een vraag stellen via info@kc-gooieneemland.nl

Deelname aan Agility Wedstrijden

Dit stukje wordt binnenkort geplaatst