Menu Sluiten

De Jhr. Gockinga Wedstrijd, een Gooise traditie vanaf 1968

Jaarlijks organiseert de Kynologenclub Gooi- en Eemland een wedstrijd om de Jonkheer Gockinga beker.

Aan deze wedstrijd kunnen teams uit het hele land mee doen die strijden om de felbegeerde beker. Het is een combinatie wedstrijd op zowel het gebied van Gedrag & Gehoorzaamheid (Obedience) van de honden, als ook op het terrein van de Behendigheid (Agility) en op de verschillende niveaus. Ieder team bestaat uit 6 Obedience honden en 4 Agility honden in verschillende klassen. Het is ieder jaar weer een feest om de enthousiaste combinatie’s aan het werk te zien en dit gebeuren trekt dan ook numero’s deelnemers en bezoekers .

Voor het ontstaan een stukje geschiedenis:

Een van de eerste instructeurs van de K.C. Gooi- en Eemland was Jonkheer Gockinga. Vooral in de jaren 50 en 60 waren hij en zijn gezin zeer actief in het verenigingswerk. Hij bezocht clubmatches, deed mee aan allerlei wandelactiviteiten georganiseerd door de K.C. Gooi- en Eemland en hij gaf natuurlijk ook les. Deze lessen werden toen nog gegeven in Laren bij het Zonnehoekje.
Hij organiseerde ook wedstrijden tussen de verschillende verenigingen. Vanuit die wedstrijden is in 1968 de wedstrijd om de Gockinga beker ontstaan. Omdat de KC Gooi- en Eemland veel waardering had voor het werk van Jonkheer Gockinga, heeft men zijn naam verbonden aan deze jaarlijks terugkerende landelijke wedstrijd, die dan gehouden werd bij de winnende Kynologenclub. Sinds 2003 is de organisatie van dit jaarlijkse evenement definitief toegewezen aan KC Gooi- en Eemland.
De wedstrijd is voor Obedience en Agility teams van verenigingen, aangesloten bij de Raad van Beheer of aangesloten bij de Stichting Gedrag.

Reglement Gockinga wedstrijd

De team samenstelling is als volgt:
Obedience, 6 combinaties met de verplichting om in te schrijven met minimaal 1 combinatie in FCI OB-B, 1 combinatie in OB-1 en 1 combinatie in OB-2. Voor de overige 3 OB combinaties is men vrij om in te schrijven in OB-B, OB-1, OB-2 of OB-3, met de restrictie dat men maximaal met 2 combinaties per klasse kan inschrijven.
Agility, 4 combinaties waarbij ingeschreven kan worden in de 1egraad, 2e  graad, 3egraad en veteranen, waarbij minimaal 1 hond uit de 1egraad moet zijn, en maximaal 1 hond uit de 3egraad mag zijn. Verder moet er minimaal in drie van de vier klassen worden gelopen tijdens de wedstrijd.

Om het volledige reglement in te zien of te downloaden, klik op de link: Reglement Gockinga Wedstrijd