Menu Sluiten

Hoopers

Hoopers is zeer laagdrempelig en geschikt voor bijna elke hond.
Jong of oud, groot of klein, elke hond kan er zijn energie in kwijt. Ook voor oudere honden die na een mooie carrière in de sport een beetje rustiger aan moeten doen, is Hoopers een goede sport om te beoefenen omdat het wel geestelijke inspanning, maar geen fysieke belasting vraagt. Er komen geen sprongen in voor, de fysieke belasting is dus minimaal, terwijl het wel een actieve sport is.

De hond moet een parcours met voornamelijk ‘hoops’, in combinatie met ‘tunnels’, ‘hekjes’ en ‘tonnen’ afleggen, binnen een vooraf vastgestelde tijd. De ‘handler’ blijft binnen een ‘vak’ of achter een ‘lijn’ in het parcours. De hond wordt vanaf deze positie ‘gestuurd’. De hond moet dus zelfstandig het parcours afleggen maar staat constant in verbinding met de ‘handler’.

Ook voor ‘handlers’ met fysieke beperkingen is Hoopers zeer goed te doen. Omdat de hond op afstand gestuurd en gehandeld wordt, hoeft de ‘handler’ zelf minimale activiteit te verrichten. Door middel van lichaams- en stem commando’s wordt de richting aangegeven, en ontstaat er door training een mooie samenwerking tussen hond en baas. Dit alles op afstand, wat voor een hond een extra mentale uitdaging is en een hoge mate van meedenken vereist!

Hoopers is daarmee geschikt voor honden van alle leeftijden en zelfs voor honden met blessures als HD, ED of rug problemen. Bij ernstige problemen is het wel zaak om eerst advies te vragen aan een (Orthomanueel) dierenarts.

Ook voor jonge honden is Hoopers een leuke afwisseling en een goede  voorbereiding op de agility of andere sporten.

Hoopers Training:

Een Hoopers parcours kan bestaan uit ‘hoops’, ‘tunnels’, ‘tonnen’ en ‘hekjes’. De hond moet door de ‘hoops’ en de ‘tunnels’ en om de ‘tonnen’ en de ‘hekjes’ heen lopen in een logische, vloeiende lijn. Hiervoor worden de onderdelen eerst apart aangeleerd, waarbij het belangrijk is dat de hond zelfstandig leert werken. Als de hond het principe van ieder toestel snapt, kan er opgebouwd worden naar de combinatie van meerdere toestellen.

Bij Hoopers wordt er positief en zonder druk getraind. Dit betekent dat de hond het vooral leuk moet vinden om de ‘hoops’ op te zoeken, om de ‘ton’ te lopen en door de ‘tunnel’ heen te racen. Dit kost tijd en geduld om aan te leren maar: iedere hond kan het leren!!!

Bij het aanleren wordt voornamelijk gebruik gemaakt van target training en wordt er beloond met voer en spel. De hond leert zelfstandig werken en nadenken.

Kortom een geweldige, actieve sport, welke geschikt is voor vele honden!!!

Bron: NADAC Hoopers Nederland (www.nadac-hoopers-nederland.nl)

Waar komt NADAC Hoopers vandaan? NADAC Hoopers is overgewaaid uit Amerika en is daar een onderdeel van de NADAC Agility (opgericht in de jaren 90). NADAC staat voor North American Dog Agility Council, een overkoepelend orgaan in Amerika voor de Agility sport.

De Hoopers cursus wordt twee keer per jaar gegeven en bestaat uit 15 lessen;

  • Seizoen 1 vanaf eind januari tot begin juni
  • Seizoen 2 vanaf eind augustus tot begin december

Klik op één van onderstaande knoppen als je direct wilt inschrijven:

Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je het lidmaatschap betaald hebt. Ben je nog geen lid, vraag dan eerst lidmaatschap aan.

Inschrijven cursus  Lid worden