.

ANGST VOOR VUURWERK

 
Lezing door Marylou Bijvoet, instructeur- en gedragstherapeut voor honden
 
Maandag 30 oktober, 19.30 uur in het clubhuis.
 
Sommige honden zijn bang voor vuurwerk, onweer en/of harde knallen. Het ontstaan van die angst kan komen doordat de hond niet goed gesocialiseerd is met harde geluiden, of doordat de hond een keer heel erg geschrokken is (traumatische ervaring). In combinatie met de gevoeligheid van sommige rassen en/of de reactie van de eigenaar op de hond toen hij schrok kan dat als gevolg hebben dat de hond angstig is tijdens onweer of bij vuurwerk. 
 
De rol van de eigenaar is heel belangrijk. Als je bij een geschrokken hond reageert in de vorm van aandacht of troosten bevestig je de hond in zijn angst. Het gedrag zal dan verergeren omdat het de hond iets oplevert n.l. aandacht. Voorkom ook dat de hond kan vluchten. Vluchten geeft een vals gevoel van veiligheid en zal het gedrag ook doen verergeren.  WEL STEUN GEVEN, je hond moet zich veilig bij je voelen.
 
Om te voorkomen dat een hond angst voor vuurwerk, onweer of harde knallen zal ontwikkelen moet je dus zorgen dat je de bovenstaande adviezen volgt. De hond goed socialiseren met harde geluiden, de hond niet troosten als hij schrikt en de hond geen gelegenheid geven om te vluchten. 
 
Angst voor vuurwerk, onweer en/of harde knallen gaat niet zomaar over, er zal hard aan gewerkt moeten worden om de hond te leren dat geluiden niet eng zijn maar juist leuk. Er bestaan hiervoor verschillende therapie├źn. 
Marylou Bijvoet bespreekt ze, adviseert en geeft handzame tips.